Tuesday, February 14, 2012

Σχόλια και σκέψεις...


Το παρον είναι σχόλιο -στο προχθεσινό άρθρο μου- ενός φίλου, ο οποίος έχει ανοιχτή πρόσκληση να γράφει και να παρεμβαίνει σε αυτό το ιστολόγιο. Μέχρι να λύσουμε τα γραφειοκρατικά (Έλληνες είμαστε...) το ανεβάζω εκ μέρους του και ξεκαθαρίζω ότι συμφωνώ μέχρι τελείας.


Να σχολιάσω, να μην σχολιάσω... θα σχολιάσω. Και συγνώμη αν παρεκτραπώ και ξεχειλώσω τα σχόλια, και με το συμπάθιο για την κατάχρηση της φιλοξενίας.

Κατ’αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι έχω φύγει από την Ελλάδα από το 2004 και κατάπως φαίνεται θα αργήσω να γυρίσω. Από τη μία λοιπόν ίσως λόγος δεν μου πέφτει, από την άλλη έχω οικογένεια στην Ελλάδα και συνεπώς μια κάποια άποψη. Και να μην ξεχάσω, και αυτό πάει και για τον συγγραφέα του άρθρου, ότι όλοι οι μεγάλοι Έλληνες διανοούμενοι που στηρίξανε την Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές της το κάνανε συνήθως εξ’αποστάσεως και εκ του ασφαλούς, βλέπε π.χ. τον Ρήγα Φερραίο και σία που πίνανε σοκολάτες στη Βιέννη και τρώγανε απφελστρούντελ γράφοντας για το πώς πολεμάνε οι Έλληνες και κανείς δεν τους είπε «έπ! Τι μιλάτε εσείς;». Έχοντας εξισώσει εαυτόν και οικοδεσπότη του ιστολογίου με την Φιλική Εταιρεία, συνεχίζω.

Every country has the government it deserves (Toute nation a le gouvernement qu’elle mérite)” Joseph de Maistre's Lettres et Opuscules Inédits vol. 1, letter 53

Ή, όπως έχει πει και άλλος ιστογράφος (Φαεενανμαλάκα):
Ρε μαλάκα Έλληνα. Τι νομίζεις ότι είναι η Κυβέρνηση; Ένα αυθαίρετο σώμα που βγαίνει με λοταρία; Η κυβέρνηση είναι μικρογραφία του λαού που την ψηφίζει.” 

Πού το πάω, θα δείτε, υπομονή.

Στη δουλειά λοιπόν μοιράζομαι γραφείο με ένα Γερμανό συνάδελφο, ο οποίος το έχει ρίξει ελαφρώς στο ψιλό για την παρούσα κατάσταση, και «θέλεις κάνα δολλάριο, Γιόργκος; Χαχαχα» και γενικώς μια χαρά. Πλην όμως τις προάλλες σοβάρεψε και ανοίξαμε κουβέντα.

Κατά τον Γερμανό λοιπόν οι Γερμανοί είχαν εξαρχής σχέδιο εσωτερικό ώς το πώς θα ευημερήσουν βασιζόμενοι σε ισχυρή παραγωγή, εκπαίδευση και ομαλές σχέσεις μεταξύ εργαζομένων, εταιρειών και κράτους (δείτε και εδω αν δεν με πιστεύετε). Δηλαδή τι είπανε: Αν εκπαιδεύουμε τους νέους, κρατήσουμε ισχυρή παραγωγή και γερές εξαγωγές και δουλέψουμε ώστε να τα πάμε όλοι καλά μεταξύ μας, θα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα.

Σοκαριστικό σχέδιο, με ρηξικέλευθα στοιχεία και πάνω από αυτό η φορολογία. Το επιχείρημα ήταν ότι, για να έχεις πολίτες που τα πάνε καλά, πρέπει να έχεις και μια χώρα που τα πάει καλά, και συνεπώς η πληρωμή φόρων είναι απαραίτητη (ιδου). Και, ώ του θαύματος, οι Γερμανοί ανεχτήκανε υψηλότερους φόρους για πολλά χρόνια και συγκράτηση μισθών (ειδικά μετά την ένωση των δύο Γερμανιών) προκειμένου να έχει λεφτά η χώρα.

Και με ρωτάει ο Γερμανός: Εμείς πόσο μαλάκες είμαστε δηλαδή, να δουλεύουμε τόσα χρόνια, να πληρώνουμε φόρους τόσα χρόνια και να μην παίρνουμε αυξησάρες, 18ους μισθούς και δώρα αδειών τόσα χρόνια και τώρα να βλέπουμε τα λεφτά των φόρων μας να πληρώνουν εσάς στην Ελλάδα που τόσα χρόνια κάνατε ακριβώς τα αντίθετα; 10 κιλά μαλάκες; 100; Γιατί οι εισφορές του πατέρα μου από δουλειά μιας ζωής να πηγαίνουν σε ξένη χώρα για να χρηματοδοτούν ένα λαό που, επί δεκαετίες, το είχε ρίξει στο σορολόπ;

Τι θα έλεγε ο παλιός μου γνώριμος ο (μαλακός και γλυκούλης) εθνικιστής; Τις πολεμικές αποζημιώσεις! Μας είχατε κατοχή γι’αυτό δεν ορθοποδήσαμε. Ασχέτως που μετά τον πόλεμο και τις επιχειρήσεις των συμμάχων η Γερμανική οικονομία ήταν επίσης σκατά, και όμως ανακάμψανε. Ασχέτως που χρωστάνε 70 δις κι εμείς τους χρωστάμε 400+. Ασχέτως που πάντα οι άλλοι μας φταίνε.

Εγώ πάλι δεν είχα τίποτα να του πω του Γερμανού. Και το γυρίσαμε στην πλάκα πάλι.

Εεε, όχι (κι ο γλυκούλης και όλοι μου οι φίλοι, και δυστυχώς τελευταία και συγγενείς), δεν μας τα λες καλά Γιόργκος. Οι κυβερνήσεις δεν μας αφήνανε να προκόψουμε, εμείς θέλαμε και δεν μας αφήνανε οι παλιομπήξεδείξε, κατάρα στη γενιά τους και σκατά στον τάφο τους, κλπ κλπ.

Στεναγμός...

Κι ο Γάλλος κι ο Φαεεναμαλάκας το λένε καθαρά: Σε ένα δημοκρατικό σύστημα, τις κυβερνήσεις τις εκλέγει ο λαός.

Ο Φαεεναμαλάκας συνεχίζει (και το χοντραίνει):
Όταν έβαζες μέσο για να πάει ο γιόκας σου Ναυτικό, όταν στις Δημοτικές ψήφιζες εν γνώσει σου διεφθαρμένα καθίκια μόνο και μόνο για να σου φτιάξουν το δρόμο, όταν τσέπωνες κυριακάτικες υπερωρίες στο δημόσιο για να πίνεις καφέδες στο κυλικείο, όταν έσβηνες κλίσεις με κονέ τροχονόμο, όταν έπαιρνες την επιχορήγηση που σου έδινε η Ε.Ε. για να χτίσεις πανσιόν και την έκανες Mercedes και BMW, καλά ήτανε; Ή μήπως νομίζεις ότι τα ίδια κάνει ο Γερμανός, ο Γάλλος κι ο Σουηδός;

Όσο διεφθαρμένος είσαι εσύ, τόσο διεφθαρμένοι θα είναι και οι αρχηγοί σου. Εδώ και δεκαετίες, το 80-90% του ελληνικού λαού ψήφιζε σταθερά τα ίδια καθάρματα που του γαμούσανε τη σούφρα. Πλέον έχει περάσει μια ολόκληρη γενιά και μαντέψτε τι γίνεται. Οι ΑΠΟΓΟΝΟΙ αυτού του εκλογικού σώματος ψηφίζουν τους ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ των ίδιων καθαρμάτων!”

Η Ελευθεροτυπία (αιωνία η μνήμη), και συγκεκριμένα ο Τετράδης, είχε παρόμοια να πει (δείτε εδω):

Γιατί έφτασε η χώρα σ' αυτό το σημείο να την κυβερνάνε ξένοι; Γιατί οι ντόπιοι αποδείχτηκαν ανίκανοι να κυβερνήσουν τους εαυτούς τους. Αυτή είναι η αλήθεια έξω από ωραιοποιήσεις και ανεύθυνες υπεκφυγές.
Οι ντόπιοι, στην πλειοψηφία τους, διεφθαρμένοι από τις κυβερνήσεις τους, αλλά επιρρεπείς και οι ίδιοι στην ευκολία, την επιπολαιότητα και την ανευθυνότητα (κριτήρια με τα οποία και επιλέγουν τις κυβερνήσεις τους) έμαθαν να ζουν κλέβοντας ο ένας τον άλλον στο ζύγι, ανεβάζοντας έτσι σε ύψη δυσθεώρητα το κόστος ζωής, έμαθαν να αποκτούν χρωστώντας, χωρίς να έχουν την ορατή δυνατότητα εξόφλησης -παρά μόνο ελπίδες- έμαθαν να επιδιώκουν απολαβές χωρίς αντίστοιχη προσφορά, αδιαφορώντας για τη διαχείριση του χρήματος των ίδιων και των συμπολιτών τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ο λαός αυτής της χώρας έχει πέσει θύμα απατεώνων και ανεύθυνων πολιτικών. Αλλά, και ο ίδιος, σε ένα μεγάλο ποσοστό, τους επέλεγε με γνώμονα τη βολή του και όχι την προκοπή του. Με γνώμονα το τώρα και όχι το αύριο. Με γνώμονα την ευκολία και όχι την κοινή λογική και τη σοβαρότητα. Γι' αυτό άλλωστε αυτός ο λαός έχει αυτούς τους πολιτικούς. Αν είχε άλλη νοοτροπία, αυτούς θα τους είχε γιαουρτώσει.

Εγώ απλά θα συμπληρώσω ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το είπε επίσης, πολλά χρόνια πριν: Οι Έλληνες ξεχνούν γρήγορα, και γι’αυτό ο δικομματισμός στην Ελλάδα είχε το 80-90% των ψήφων για τόσα χρόνια. Η κυβέρνηση αλλάζει από πράσινη σε μπλε γιατί ο λαός θέλει να τιμωρήσει τους πράσινους μιας και τα κάνανε σκατά. Έρχονται οι μπλε και τα κάνουνε επίσης σκατά. Οπότε τι κάνει ο Έλλην; Ξαναβγάζει τους πράσινους, με τα ίδια ακριβώς πρόσωπα, μπας και στο ενδιάμεσο αλλάξανε! Και τώρα που δεν δούλεψε, θα ξαναβγάλει τους μπλε!

Το να πηγαίνεις στο Σύνταγμα και να είσαι σιωπηλός με μαύρα ρούχα (κρατάω τη γλώσσα μου επ’αυτού, ακόμα βράζω) είναι πολύ τρέντυ και γαμάτο. Το να πηγαίνεις στο Σύνταγμα και να τα κάνεις λαμπόγυαλο είναι επίσης πολύ γαμάτο, και με τα ρούχα που βουτάς επίσης τρέντυ σε βάθος χρόνου. Την αλλαγή όμως σε ουσιαστικό επίπεδο την φέρνει η ψήφος και τίποτα άλλο.

Σε καταπιέσανε; Σε ξεσκίσανε οικονομικά; Σου αλλάξανε τα φώτα;
Μην τους ξαναψηφίσεις.

Σου κλέψανε το βιός; Σου κάψαν τις ελπίδες; Σε στείλανε στο διάολο;
Μην κάψεις το μαγαζί του κακομοίρη. Μην σπάς και διαλύεις πράγματα που πάλι θα ξαναπληρώσεις για να επισκευαστούν.
Μην τους ξαναψηφίσεις.

Μα κι αν δεν ψηφίσω τους δύο μεγάλους ποιός θα βγει κυβέρνηση;
Όποιους ψηφίσεις.

Μα δεν υπάρχει κανένας άλλος...
Αν δεν τους ψηφίζεις, θα υπάρξει.

Η διακυβέρνηση της χώρας για τα επόμενα κάποια χρόνια θα έρχεται με μέιλ από Γερμανία ούτως ή άλλως, όποιος και να βγει στα βασικά τα ίδια θα κάνει γιατί δεν θα τον αφήσει το ΔουΝουΤού να κάνει αλλιώς, οπότε μην σε πιάνει άγχος αν δεν βγει ο όποιος καραγκιοζάκος με τη μία ή με τις πέντε.

Αλλαξε. Δείξε ότι άλλαξες. Ψήφισε αλλιώτικα. Και αν επιτέλους θέλεις κάποιον μη-διεφθαρμένο, μη-κομματόσκυλο και μη-λαμόγιο να σε κυβερνάει και να σε υπηρετεί, εξέλεξέ τον. Εσύ είσαι ο μόνος που μπορεί να αλλάξει αυτή τη χώρα, κάντο αντί να γκρινιάζεις.

Γιώργος

ΥΓ1: Επειδή κάποιος θα βρεθεί να το πει, δεν λέω ότι όλα είναι ωραία και παραδείσια στη Γερμανία και άλλες λοιπές χώρες. Αλλά για την Ελλάδα μιλάμε τώρα και το πού έχει φτάσει.
ΥΓ2: Ο γλυκούλης εθνικιστούλης δεν είναι βαμμένος χρυσαυγίτης ή ξάδελφος του Βορίδη, καλό παιδί είναι και την αγαπάει την Ελλάδα. Απλά... ναι, απλά δείτε τα παραπάνω.

6 comments:

  1. Αφού το ανέβασα, θα σχολιάσω κιόλας! Να δω τι άλλο θα κάνω...

    Το χειρότερο απ'ολο αυτόν τον παροξυσμό τραγελαφικότητας που ζούμε αυτόν τον καιρό, είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που -απολύτως αναντίστοιχα με το status τους- δρουν επικινδύνως. Δεν κακίζω κανέναν μεσήλικα, που έχει μεγαλώσει αλλιώς. Κανέναν αγράμματο, εργάτη, που παλεύει για να ζήσει την οικογένεια του. Όμως δεν καταλαβαίνω πως άνθρωποι μορφωμένοι, υποστηρίζουν απόψεις που βλεπουν προδότες του έθνους (!) στα πρόσωπα των πολιτικών και εχθρούς τους δημοσιογράφους-φερέφωνα που παραπληροφορούν και κατευθύνουν.

    Δεν θα διαφωνούσα σε τίποτα απο αυτά, θα υπερθεμάτιζα μάλιστα, αν η πολιτική εξουσία είχε επιβληθεί (η συνεργασία νομίμως εκλεγμένων αντιπροσώπων σε κυβέρνηση και ο ορισμός εξωκοινοβουλευτικού πρωθυπουργού δεν συνιστά επιβολή, ισα ισα που θεωρείται ύψιστη έκφραση δημοκρατίας ανα τον κόσμο).

    Αλλά στο θεό μου, προδότες του έθνους? Κύριοι και κυρίες που θέλετε να λέγεστε μορφωμένοι -δικηγόροι, γιατροί, επιστήμονες, δάσκαλοι και καθηγητές- σεβαστείτε τη θέση σας! Αν εσείς διδάσκετε ήθος και σεβασμό στους θεσμούς τότε εγώ πάω για Νόμπελ Ειρήνης! Οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτείται αυτοσυγκράτηση. Δεν είμαστε μακριά απο το όντως να μας επιβληθεί κυβέρνηση, και δεν υπάρχει παγκόσμια συνομωσία γι'αυτό. Εμείς κωλοτριβόμαστε!

    Όπως λέει κι ο Γιώργος στον επίλογο του αρθρου "...αν επιτέλους θέλεις κάποιον μη-διεφθαρμένο, μη-κομματόσκυλο και μη-λαμόγιο να σε κυβερνάει και να σε υπηρετεί, εξέλεξέ τον..." Αλλά όχι και προδότης του έθνους ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ εκλεγμένος αντιπρόσωπος μας!

    Αν δεν σου αρέσουν μην τους ξαναψηφίζεις. Αν αυτοί που είναι μαλάκες είναι προδότες του έθνους, τότε εσύ που διαλέγεις μαλάκες να αποφασίζουν για τη ζωή σου τι είσαι?

    Ξέφυγα πάλι.. Πάω να ερωτευτώ σαν άνθρωπος!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Υπαρχουν μερικα λεπτα σημεια Μανωλή που παραβλεπεις.

      Προδοσια με βασει την φιλη μας την Βικι ειναι:
      "Με τον όρο προδοσία, εκ του ρήματος προδίδω, χαρακτηρίζεται γενικότερα η οποιαδήποτε αθέτηση υποχρεώσεων έναντι διαπιστευμένων μέσα σε μια σχέση κοινωνική, μεταξύ ατόμων, ή οργανώσεων, ή μεταξύ και αυτών τούτων, ατόμων και οργανώσεων, ή ακόμα και σε διεθνείς σχέσεις, μεταξύ κυβερνήσεων συμμάχων χωρών...."

      Το οτι χαρακτηριζονται προδοτες οι κυβερνοντες επεριεχεται στον ανω ορισμο.
      Δεν πραξαν αυτα που εκλεχτηκαν να κανουν. Τελεια και παυλα.

      Αμα εκλεγοταν μια κυβερνηση , εις γνωση του εκλεκτορικου σώματος, με σκοπο την διαπραγματευση του χρεους της χωρας, την ζητηση βοηθειας απο το ΔΝΤ και τους αλλους ετέρους μας εντος ΕΕ , τοτε δεν θα μπορουσε κανενας να τους χαρακτηρησει προδοτες.

      Η λεξη προδοτης ειναι ίσως ενας από τους πιο βαρίους χαρακτηρισμους της Ελληνικής γλώσσας για καποιο ατομο. Και αυτο ισως γιατι δεν τους συνανταμε συχνά μεσα στην Ιστορία μας( ή φροντίζουμε να τους ξεχναμε γρήγορα).

      Καθικία οι πολιτικοί μας, σε αυτο συμφωνούμε. Αλλα ειναι ΕΚΛΕΓΜΕΝΑ καθίκια! Δεν θα δεχτώ κανεναν συχρονο Έλληνα ( που δεν ζουσε μονος του πανω σε ενα βουνο τα τελευταια 30 χρονια και απλα τωρα κατεβηκε να δει τι παιζει στην πολη) να προβάλει την αγνοια για το ποιόν των Πολιτικών μας ή για τον πρότερω πολιτικό τους βίο. Ολοι μας γνωριζαμε ποιους βαζαμε μεσα στην βουλή και ολοι μας ανεξερετως σφιρίζαμε κλεφτικα αρκεί να μην μας πειράζανε την σαπουνοφουσκά μας.

      Το ερώτημα δεν ειναι πως μπήκαν αυτοί στην βουλή. Εμείς τους βάλαμε! Το ερώτημα ειναι πως τους βγάζουμε και ποιους θα βάλουμε στη θέση τους. Και εκει πραγματικά ειναι που πρεπει όλοι μας να σκεφτούμε σοβαρά με τον εαυτό μας.

      Delete
    2. Παύλο δεν αλλάζει το νόημα, που είναι ότι αν θες καλύτερους κυβερνώντες απλά ψήφισε καλύτερους υποψηφίους -και στο οποίο συμφωνούμε κι οι δυο και γραφουμε γιαυτό- αλλά μια ματιά στο σύνταγμα της Ελλάδος είναι πάντα χρήσιμη, ώστε να απαντήσω και στο πως τους βγάζουμε από εκεί:

      http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/8c3e9046-78fb-48f4-bd82-bbba28ca1ef5/SYNTAGMA.pdf

      Τμήμα Γ', Κεφάλαιο 1, Άρθρα 51-54. Επισημαίνω:

      -Αρθρο 51, παρ. 2: Οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το έθνος
      -Αρθρο 53, παρ. 1: Οι βουλευτές εκλέγονται για 4 συνεχή έτη απο τη μέρα των γενικών εκλογών.
      -Αρθρο 53, παρ. 3: Σε περίπτωση πολέμου η βουλευτική περίοδος παρατείνεται σε όλη τη διάρκειά του.

      Απάνταω λοιπόν: Δεν δέχομαι ότι είναι προδότες επειδή δεν έπραξαν αυτά που εκλέχθηκαν να κάνουν, γιατί αν εσύ πεις ότι θα κάνεις πράγματα που δεν μπορείς (π.χ. ότι θα φέρεις θάλασσα στην Κοζάνη) κι εγώ σε εκλέξω, δεν κάνει εσένα προδότη. Κάνει εσένα γραφικό, ψευτη και άσχετο που λες οτι θα φερεις θάλασσα, κι εμένα ηλίθιο -ή επικίνδυνο λαμόγιο- που σε εξέλεξα. Δεν βλέπω προδοσία, αλλά λάθος στο νταραβέρι (Δες τι λέει ο Τετράδης στην ελευθεροτυπία, όπως τα παραθέτει ο Γιώργος στο άρθρο). Και δεν με χαλαει κι ολας, κάποια στιγμή καιρός ήταν να χαλάσει η σούπα. Να μην εξαγοράζουμε άλλο ψηφαλάκια και θεσούλες.

      Συμφωνώ για την αναντιστοιχία εντολής πράξεων, και θυμάσαι ίσως οτι φώναζα (κι εστελνα κι επιστολές παναθεμά με..) ότι έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα για το αν θέλουμε το ΔΝΤ ή οχι. Φυσικά κανείς δεν μιλάει για προδοσία για την απόφαση να μπούμε στο Ευρώ και στην Ευρώπη χωρίς δημοψήφισμα. Γι'αυτό λέω, μην τα φέρνουμε όπως θέλουμε, μόνο εκεί που μας πονάει (όχι εσύ, ετσι? γενικά το λέω). Αυτό μας έφαγε, η μανία να κρυβόμαστε πίσω απο βολικές δικαιολογίες.

      Τωρα, πως τους βγάζουμε απο εκεί? Περιμένοντας... Εκμεταλευόμενοι τον χρόνο (ενάμησι το πολύ..) που μένει μέχρι τις εκλογές, σκεπτόμενοι τις επιλογές και προτρέποντας (με τις πράξεις μας) σωστούς ανθρώπους να βγουν μπροστά! Ακούμε προτάσεις και λύσεις, ζυγίζουμε την εφαρμοσιμότητά τους (κι οχι βγαίνουμε για ψώνια και παίρνουμε οποιον μας δίνει τα πιο πολλά) και είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα να τα αλλάξουμε ΟΛΑ. Αυτό προυποθέτει αλλαγή αξιών,και διαμόρφωση νέων, ώστε να έχουμε στο μυαλό μας πως αποφασίζουμε για το μέλλον όλων μας.

      Αν δεν το κάνουμε αυτό και παρεκτραπούμε, ξέρεις ότι εύκολα "δημιουργείται" επεισόδιο που χαρακτηρίζεται πολεμος ή φυτεύεται πραξικοπιματικα (όχι απαραίτητα με στρατιωτικό πραξικόπημα) κάποιος κυβερνήτης και περαστικά μας. Για εκεί πάμε, και φταίμε εμείς. Αμφιβάλλεις?

      Delete
  2. Λοιπόν, όταν πρωτοπήγα στη Μεγάλη Βρετανία (υπερπροδότης αυτός ο Γιώργος ρε παιδί μου, τη μια για τη Γερμανία, την άλλη για τη Βρετανία, νισάφι πια!), για την ακρίβεια μερικά χρόνια μετά, γίνανε εκλογές. Ο κόσμος είχε βαρεθεί πια τα του Γκόρντον του Καφέ και τους Εργατικούς του και ήθελε αλλαγή.

    Προκυρήσσονται λοιπόν εκλογές και τι κάνουν οι παλιάνθρωποι των κομμάτων, αυτοί οι άτιμοι οι κωλοξένοι: στέλνουν στα σπίτια των ψηφοφόρων τις θέσεις του κόμματός τους στα μεγάλα ζητήματα που, από δημοσκοπήσεις, απασχολούν τον κόσμο, όπως οικονομία, μετανάστευση, συμμετοχή στην Ευρώπη κλπ.

    Να το κάνω λιανά: Αντί να στείλουν δυο σελίδες κωλοφυλλάδα με τον κάθε καραγκιόζη να φιλάει μωρά και να αγκαλιάζει αγρότες, στείλανε κείμενο 25 σελίδες με λεπτομέρειες στην προτιθέμενη πολιτική τους και τις θέσεις στους στα επίκαιρα ζητήματα και τι προτίθενται να κάνουνε.

    Να το κάνω πιο λιανά: αντί να πουλήσουν φούμαρα και να βολέψουν τον ανηψιό σου τον Νώντα σε μια θεσούλα κάπου γιατί είναι μόνος του δεν μπορεί/δεν θέλει/δεν θέλεις εσύ, προσπαθήσανε να πάρουν ψήφους με δεδομένα, πολιτικό σχεδιασμό και απευθείας επικοινωνία με τον πολίτη.

    Ρε τους αλήτες! Ρε τους κωλοκουτόφραγκους! Ρε τους κουνιστούς τους Εγγλέζους (που λέει κι ο θείος μου, αυτοί είναι όλοι αδερφές. Το απόλυτο επιχείρημα διεθνούς πολιτικής ενός σκεπτόμενου ενήλικα είναι το επίπεδο κοροϊδίας του δημοτικού. Κατά την ίδια λογική και οι Γερμανοί είναι Ναζί και να πάνε στο διάλο εμείς δεν κάνουμε τίποτα, και οι Γάλλοι αδερφές κλπ), το θεό τους δεν έχουν!

    Και γιατί το κάνανε αυτό; Γιατί ξεπέσανε σε τέοια επίπεδα παρακμής και αποπλάνησης του κοινού αισθήματος μέσω πληροφόρησης και επικοινωνίας; Γιατί;

    Γιατί ο κόσμος για αρκετά χρόνια πριν είχε απηυδήσει με τις επιλογές που κάνανε οι πολιτικοί ερήμην του (βλέπε πόλεμο στο Ιράκ). Γιατί πιστεύανε ότι τους αδίκησαν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους (βλέπε οικονομική κρίση). Γιατί το είπανε και το φωνάξανε όχι μόνο στις πλατείες και πετώντας μολότωφ στα ΜΑΤ αλλά στις εφημερίδες, στην τηλεόραση, σε ανοιχτά ντιμπέιτ με τους πολιτικούς, με γράμματα στους βουλευτές τους, εν ολίγοις με δημοκρατικά μέσα.

    Και οι κοροϊδάρες τα καταφέρανε, και έφυγε από την κυβέρνηση ένα κόμμα που ήταν εκεί για 20 χρόνια, και οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης είναι περισσότερο ευθυγραμμισμενες με το τι ζήτησε ο λαός, με το τι ήθελε ο απλός πολίτης-ψηφοφόρος. Και ένα κόμμα δεν βγήκε γιατί δεν τους πείσανε και έχουνε κυβέρνηση συνεργασίας και ελέγχουν το ένα κόμμα το άλλο. Και δεν ξεκίνησε εμφύλιος ούτε χούντα.

    Ε τους κουτόφραγκους, δεν ξέρουν τι τους γίνεται, σάμπως είχανε δημοκρατία από παλιά, απολίτιστοι, βάρβαροι, εμείς τους δώσαμε τα φώτα.

    Κορόιδα, ε κορόιδα. Εμείς.

    ReplyDelete
  3. Γιώργο βλεπω Γερμανίες, Βρετανίες, σε λίγο θα μας πεις ότι τώρα είσαι και στην Αυστραλία :-P !!

    Να μην επαναλαμβάνω τα ίδια κι εγω, γιατί έτυχε να ζω Βέλγιο το 2006, όταν ξεκίνησε το θέμα με την "ακυβερνησία" (επειδή δεν μπορούσαν να εκλέξουν γενική κυβέρνηση πλειοψηφίας, λες και τους εμπόδισε σε κάτι, αλλα ενυγουεη..), καθώς και στη Γαλλία το 2010 όταν ο Σαρκοζύ είχε στις δημοσκοπήσεις 25% αποδοχή (με το σκάνδαλο Bettencourt, δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα αυτά) αλλά κανείς δεν τόλμησε να πει ότι δεν εκπροσωπεί τη χώρα (αν και η αντιπολίτευση -προφανώς- το εκμεταλεύτηκε) γιατί δεν παίρνεις εντολή απο τις δημοσκοπήσεις αλλά απο τις ΕΚΛΟΓΕΣ! Οπότε ο,τι ψηφίσεις εκεί σου κάθεται για 4-5 χρόνια, αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού, μην κλαψουρίζουμε σαν μωρά...

    Επειδή δεν ξεκίνησα να γράφω για να κράξω, αλλά για να μοιραστώ ανησυχίες και να συζητήσω πιθανές λύσεις, δεν θέλω να περάσει ότι τα χώνω στους μπηξεδείξε ελληναράδες για προσωπικό συμφέρον κλπ. Να αλλάξουμε νοοτροπία θέλω να πω, γιατί δεν πάμε καθόλου καλά και δεν μπορεί να φταίνε πάντα οι άλλοι.

    Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Χθες ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που πραγματικά σφίχτηκα καθώς πέρασα το κέντρο της Αθήνας. Σκηνικό πολέμου με όλα τα φανάρια σπασμένα (!), διαλυμένα πεζοδρόμια και καμια 10αρια κτίρια επι της Σταδίου τελείως καμμένα.. Έτυχε το 2009 να είμαι στο Ισραήλ καθ'όλη τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας (http://en.wikipedia.org/wiki/Gaza_War), και μάλιστα να πρεπει να το διασχύσω με αμάξι περνώντας ακόμα και μέσα απο τη Δυτ. Όχθη. Αν και μας σταματάγανε συνέχεια σε στρατιωτικά μπλόκα εκατέρωθεν, αν και μας λέγανε "προσέξτε μην βγάζετε κεφάλια έξω", δεν ένιωσα (ίσως λόγω βλακείας) το σφίξιμο που ένιωσα χθες.

    Ίσως γιατί ήξερα ότι τα χθεσινά τα κάναμε μόνοι μας, χωρίς εμφανή εχθρό, και χωρίς να αποσκοπούμε σε κάτι. Χωρίς λογική...

    Δεν έχω να πω κάτι άλλο επ'αυτού, κουράστηκα! Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε να αλλάξουμε νοοτροπία γιατί τα χειρότερα έρχονται, και τα χειρότερα δεν είναι η οικονομική χρεωκοπία...

    ReplyDelete
  4. Εξαιρετικό άρθρο, στο ίδιο πνεύμα με τις συζητήσεις σε αυτό το ιστολόγιο:

    http://www.lifo.gr/mag/columns/4634

    Ρίξτε μια ματιά, αξίζει.

    ReplyDelete