Tuesday, February 28, 2012

Ανοιχτή Πρό(σ)κληση στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας


Την επιστολή που ακολουθεί την έγραψα πριν απο πάνω απο ένα χρόνο. Δεν ήξερα αν έχει νόημα να την ανεβάσω, μέχρι που πρόσφατα είδα την παρακάτω ομιλία και πείστηκα. Ξεκαθαρίζω -μετά από τις συζητήσεις στο ιστολόγιο- ότι δεν αναφέρομαι στο όποιο πρόσωπο τυχαίνει να βρίσκεται στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά στο αξίωμα. Επίσης η επιστολή μπορεί να έχει έναν παραλήπτη, τον ΠτΔ, αλλά μιας και είναι δημόσια απευθύνεται σε οποιονδήποτε θεωρεί οτι τον αφορά. Όποιος επιθυμεί να την συνυπογράψει παρακαλείται να γράψει τα στοιχεία του, και τις παρατηρήσεις/διορθώσεις του επι του κειμένου, είτε στα σχόλια κατω απο το κείμενο είτε σε email. Θα τα ενσωματώσω όλα, το συντομότερο δυνατόν.



We can succeed only by concert. It is not "can any of us imagine better?" but, "can we all do better?".

The dogmas of the quiet past, are inadequate to the stormy present. The occasion is piled high with difficulty, and we must rise -- with the occasion. As our case is new, so we must think anew, and act anew. We must disenthrall ourselves, and then we shall save our country.

Fellow-citizens, we cannot escape history. We of this Congress and this administration, will be remembered in spite of ourselves. No personal significance, or insignificance, can spare one or another of us. The fiery trial through which we pass, will light us down, in honor or dishonor, to the latest generation.
A. Lincoln, 1862


Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Την 1η Δεκεμβρίου 1862, ο Α. Λινκολν εν μέσω του εμφυλίου έδωσε την παραπάνω ομιλία στο Κονγκρέσσο. Σε μια κρίσιμη για τη χωρα του στιγμή, ζήτησε απο όλο το λαό όχι να σταθεί στο ύψος των δύσκολων καταστάσεων, αλλα να αρθεί μαζί με τις δύσκολες καταστάσεις, αρνούμενος τις εως τότε αντιλήψεις του ώστε να σωθεί η χώρα. Ο λαός ανταποκρίθηκε, κι έτσι η ιστορία έγραψε τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ ως τον άνθρωπο που μεταμόρφωσε τις ΗΠΑ σε αυτό που είναι σήμερα.

Σήμερα, 150 χρόνια μετά, η Ελλάδα βρίσκεται στη δυσκολότερη θέση της σύγχρονης ιστορίας της. Σε μια στιγμή όπου τα δόγματα και τα πιστεύω του παρελθόντος είναι ακατάλληλα για την αντιμετώπιση του σήμερα και των δυσκολιών του. Σε αυτή τη στιγμή το πολιτικό σύστημα της χώρας, καθώς και οι επιφανείς δημόσιοι λειτουργοί της, δείχνουν προσκολλημένοι στις αντιλήψεις του παρελθόντος, ανίκανοι να αρθούν μαζί με τις δυσκολίες και να δώσουν όραμα κι ελπίδα στον λαό. Σαν αποτέλεσμα αυτού, εφαρμόζονται βεβιασμένα, πυροσβεστικά μέτρα χωρίς μακροπρόθεσμο πλάνο τα οποία είτε επιβάλλονται από ανθρώπους άσχετους με την ελληνική κοινωνία, είτε -ακόμα χειρότερα- αποφασίζονται απο τους πολιτικούς μας σπασμωδικά. Κανείς δεν έχει την παραμικρή άποψη για το πως θα είναι -ή για το πως θα πρέπει να είναι- η χώρα σε 10 χρόνια απο τώρα.

Αξιότιμε Πρόεδρε, ο Α. Λινκολν έχει δίκιο: τόσο οι πολιτικοί όσο και οι επιφανείς πολίτες της χώρας δεν μπορούν να αποφύγουν την ιστορία. Θα τους θυμούνται οι επόμενες γενιές, ανεξαρτήτως των προσωπικοτήτων τους, ως εκείνους που άλλαξαν την ιστορία της χώρας -είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Συνεπώς τώρα είναι η στιγμή να αρθούμε μαζί με τις δυσκολίες της εποχής και να σκεφθούμε το μέλλον της χώρας. Η κρίση των θεσμών και η απουσία πλάνου που αντιμετωπίζουμε καλεί για συσπειρομένη αντίδραση και κατάστρωση σχεδίου για τα επόμενα χρόνια.

Γι'αυτό το λογο, σας προτρέπω να πάρετε μια πρωτοβουλία και να καλέσετε σε ανοιχτή συζήτηση Έλληνες ακαδημαικούς, επιστήμονες και λόγιους του εξωτερικού, ωστε σε συνεργασία με τις εγχώριες δυνάμεις να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για την αναμόρφωση της χώρας. Προτάσεις υπάρχουν και οφείλουμε να τις συζητήσουμε συντεταγμένα, σε μια στιγμή όπου η χώρα δεν χρειάζεται διόρθωση άλλα ολική αναμόρφωση. Το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι τετριμμένο και δεν αντιμετωπίζεται εφαρμόζοντας έτοιμες πολιτικές του παρελθόντος (κομμουνισμός, “σοσιαλιστικός” ή νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός) απο ανθρώπους χωρίς όραμα και πλάνο. Αντίθετα, απαιτεί νέες προσεγγίσεις που θα προκύψουν απο σύνθεση δυνάμεων και απόψεων, λαμβάνοντας υπ'οψιν τις ιδιαιτερότητες της χώρας και του λαού. Το να επιβληθεί ένα πλάνο ανάπτυξης από ξένες επιτροπές, αγνοώντας τις αξίες του ελληνικού λαού, δεν αποτελεί σταθερή λύση του προβλήματος. Η Ελλάδα έχει τις δυνάμεις για να μπορέσει να βρει μια μη τετριμμένη λύση στο πρόβλημα της, τέτοια που να εμπνεύσει και το λαο να την ακολουθήσει.

Τα δύσκολα προβλήματα απαιτούν ιδιοφυείς λύσεις (difficult problems require ingenious solutions)” λένε στον χώρο των επιστημών, και αυτή τη στιγμή το ελληνικό πρόβλημα είναι απο τα δυσκολότερα προβλήματα στον κόσμο. Ας ενεργοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις για να καταλήξουμε σε μια ιδιοφυή λύση που θα μπορέσει να εφαρμοστεί απο τις επόμενες κυβερνήσεις του τόπου. 

Σ'αυτή τη δύσκολη στιγμή δεν περισσεύει κανείς, κι εσείς -ως ο πρώτος πολίτης της χώρας- έχετε χρέος απέναντι στην ιστορία αυτού του τοπου. Οφείλετε να υπερβείτε το παρελθόν, να αρθείτε μαζί με τις δυσκολίες και να πάρετε μια πρωτοβουλία για να αρχίσει μια διαδικασία σκέψης, οργάνωσης και δράσης για το μέλλον της χώρας. Θεσμικά και συνταγματικά, το άξιωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας -έχοντας απευθείας πρόσβαση στο κοινοβουλευτικό σχήμα χωρίς να είναι μέρος του- επιβάλλει να δράσετε ως συντονιστής, αγγελιοφόρος και εγγυητής ενός δημοκρατικού, θεσμικού και εφ'όλης της ύλης διαλόγου.

Μετά τιμής,

Δρ. Εμμανουήλ Βεβαιάκης, CSIRO Perth, Australia 

Παύλος Βαρδουλάκης, Mineral Resources Engineer, Geomec Engineering A.S, Norway

Δρ. Γεώργιος Τσιμίνης, University of Adelaide, Australia

Λάμπης Ζαρόκωστας, Computer Engineer, Accenture, Athens, Greece


30 comments:

  1. Διαφωνώ τελείως. Από την πρώτη κιόλας λέξη.
    Αξιότιμος?? Ένας τύπος που καταπατάει κατάφορα κάτι για το οποίο υποτίθεται πληρώνεται να προστατεύει?

    Καμία επιστολή και κανένας διάλογος με άτομα που ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ βιάζουν και καταπατούν τα δικαιώματα των υπολοίπων.

    ReplyDelete
  2. Νικο, δεν αναφερετε στον Παπουλια σαν ατομο, αλλα στο αξιωμα.

    ReplyDelete
  3. Το αξίωμα είναι απαξιωμένο. Δες ποιοί το "υπηρέτησαν" και τι προσέφεραν.

    btw, θα το διαβάσει ο Παπούλιας. Άρα σε αυτόν απευθύνεται. Το αξίωμα δεν αναλαμβάνει δράση. Οι άνθρωποι το κάνουν. Και ο συγκεκριμένος έχει διαλέξει πλευρά πολλά χρόνια τώρα

    ReplyDelete
  4. Οταν αναφερεσαι στο Αξιωμα δεν κρινεις υποκειμενικα ουτε αναχρονιστικα. Αναφερεσαι σε κατι που οριζεται σαφως απο το συνταγμα. Τωρα θα κλεψω την απαντηση του Μανωλη (συνχωρα με) για να σου απαντησω :
    "..., ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σαν αξίωμα -και οχι ο Παπούλιας σαν πρόσωπο- οφείλει να οργανώσει συντεταγμένο διάλογο. Αυτή τη στιγμή οι προτάσεις που ακούγονται είναι πολλές και διάσπαρτες, ατομικές και χωρίς πλαίσιο διαλόγου, ζύμωσης και αμφισβήτησης.

    Αυτό ακριβως λεω. Επειδή έχουμε πιασει πάτο και κανείς δεν μπορεί να εφαρμόσει οποιαδήποτε πολίτικη, ακόμα κι αν είναι η σωστή, πρεπει να βρούμε τους λόγους. Και αυτοί είναι ότι όπως λες "Όλοι όσοι συμμετέχουν στην "πολιτική" ζωή προέρχονται από ένα σύστημα υποταγής στην κομματική γραμμή και συστηματικά θυσιάζουν την άποψη τους. Οπότε όσοι ξέρουν κάτι παραπάνω και έχουν και θάρρος βρίσκονται απ'έξω γιατί αμάρτησαν!"

    Μόνος θεσμικός που μπορεί να παρακαμψει αυτή την κατάσταση και ανοίξει κοινωνικό διάλογο είναι ο πρόεδρος της δημοκρατιας, δεν υπάρχει άλλος, νομιζω. Φυσικα δεν μιλαω για τον Παπουλια, ο οποιος είναι πολυ λίγος και δεν θα το κανει. Αλλά εμεις πρεπει να τα πουμε, κι ας χαρακτηριστουμε... Μπορεί να κάνω λάθος, προφανώς. Γι'αυτό συζητάμε άλλωστε!"

    ReplyDelete
  5. Δεν καταλαβαίνεις το εξής. Οι θεσμοί δεν υπάρχουν από μόνοι τους. Οι θεσμοί είναι τα άτομα που τους υποδύονται.
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σαν θεσμός δεν υλοποιεί καμία πράξη και κανέναν διάλογο. Οι άνθρωποι που υποδύονται τον θεσμό το κάνουν. Και οι άνθρωποι που υπήρξαν πρόεδροι της δημοκρατίας στην Ελλάδα ουδέποτε έπαιξαν καλά τον ρόλο τους κατά τα συμφέροντα του λαού όπως ορίζεται. Ουσιαστικά "ακύρωσαν" τον θεσμό.
    Για εμένα ο μόνος στον οποίο έχει πια νόημα να απευθύνεις οτιδήποτε είναι ο λαός. Εξάλλου από αυτόν πηγάζει ΚΑΘΕ εξουσία και σε αυτόν λογοδοτεί ο ΠτΔ είτε σαν πρόσωπο είτε σαν θεσμός σύμφωνα και με το σύνταγμα.
    Ο Λαός αποφασίζει, ο Λαός πληρώνει, ο Λαός διορίζει και αδειοδοτεί τον κάθε έναν να προσωποποιεί τον θεσμό.
    Σε αυτόν λοιπόν πρέπει να απευθύνεται το οτιδήποτε

    ReplyDelete
  6. Συγχωρεμένος Παύλο, δεν θα μπορούσες να τα πεις καλύτερα! Σαν να ακούω εμένα είναι :-P

    Νίκο, αν μου επιτρέπεις μερικά σχόλια, γιατί φανταζομαι οτι τις απόψεις μου τις διαβάζεις και δεν θα συμφωνήσω ποτέ σε απολυτες δηλώσεις όπως αυτές που έκανες:

    1. "Καμία επιστολή και κανένας διάλογος με άτομα που ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ βιάζουν και καταπατούν τα δικαιώματα των υπολοίπων."

    και φυσικά

    2. "Το αξίωμα είναι απαξιωμένο. Δες ποιοί το "υπηρέτησαν" και τι προσέφεραν."

    Και δε συμφωνώ- αν και τις καταλαβαίνω και καταλαβαίνω γιατί τα λες μετα τις εξηγήσεις σου- γιατί τέτοιες δηλώσεις έχουν προυποθέσει πράγματα όπως το οτι δεν μας κανει το παρόν σύστημα (πρόσεξε με, το ΣΥΣΤΗΜΑ λεω όχι τα πρόσωπα). Επείδη εγω πιστεύω οτι η δημοκρατία μπορεί να μην είναι το καλύτερο σύστημα, αλλά είναι το καλύτερο που έχουμε αυτή τη στιγμή, θα πω οτι οφείλουμε να σεβαστουμε τους θεσμους και να ζητήσουμε διάλογο μέσω του ανώτερου θεσμικού οργάνου αυτού του συστήματος.

    Τα άτομα που -όπως λες- ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ βιάζουν και καταπατούν τα δικαιώματα των υπολοίπων, είναι εκλεγμένα απο εσένα κι εμένα Νίκο, δεν κληρώθηκαν σε λοταρία, ούτε προσγειώθηκαν απο το διάστημα (αν κι ετσι φέρονται, συμφωνώ). Χρεος μας είναι αντι να κράζουμε -που είναι ευκολο- να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να βοηθήσουμε.

    Δέχομαι την άποψη σου να απευθυνθούμε στο Λαό που αποφασίζει για όλα, αλλά αυτό στο παρόν σύστημα γίνεται στις εκλογές. Οι εκλογές δεν είναι διακοσμητικές, ούτε κυριακάτικο ντέρμπυ, καιρός να το καταλάβουμε. Τώρα αν απλά θες να πεις ότι το σύστημα πρεπει να γυρίσει σε ανοιχτή δημοκρατία τότε συμφωνώ, αλλά και πάλι χρειάζεται διάλογος για να αποφασιστεί το πλαίσιο λειτουργίας ενός τέτοιου πολιτεύματος.

    Ποιος λοιπόν θα ανοίξει το διάλογο; Ή μηπως θα μιλάμε όλοι ακανόνιστα, ασύντακτα και χωρίς αντίλογο;

    ReplyDelete
  7. Διαφωνω με την σταση σου Νικο, γιατι εχουμε κανει +οο συζητησεις για το θεμα των αξιων και των αρχων. Και τωρα ξαφνικα δεν σου αρεσει ο αοριστος ορος του ΠτΔ αλλα του αρεσει ο εξισου αοριστος ορος του "Λαου" ;

    Αμα θες να μιλας θεσμικα, και θες να αλλαξεις κατι μπορεις να το κανεις ειτε απο την βαση προς τα πανω ( αν θα ζησεις να δεις τα αποτελεσματα αυτης της προσπαθιας, αμφιβαλλω) ή να ξεκινήσεις απο την κορυφή προς τα κατω, οπου προφανώς δεν θα δεις τιποτα να γινεται, γιατι το συστημα ειναι ετσι δομιμένο ώστε να μην γίνεται τιποτα.
    ΑΛΛΑ για σκεψου να το κανεις αμφιπλευρα; Ξεκινα με την βαση οπως σωστα θες, αλλα αναγκασε και την κορυφη ταυτοχρονα να παρει θεση και να κινητοποιησει αλλαγές...

    ReplyDelete
  8. Κοίτα να δεις. Συμφωνώ απολύτως ότι η Δημοκρατία είναι το καλύτερο σύστημα που έχουμε.
    Διαφωνώ ότι το σημερινό σύστημα είναι Δημοκρατία. Ως εκ τούτου δεν το σέβομαι. Ακόμα λιγότερο από την στιγμή που ακόμα και το παρόν (μη δημοκρατικό) σύστημα, αυτοί που το "υπηρετούν" δεν το σέβονται.
    Και για εμένα ακριβώς επειδή ΘΕΛΩ να έχω ένα αξιοπρεπές δημοκρατικό σύστημα είναι ΧΡΕΟΣ μου να απαξιώσω αυτούς τους θεσμούς που
    1) δεν σέβονται τους εαυτούς τους (καθημερινή καταπάτηση του Συντάγματος)
    2) δεν είναι δημοκρατικοί (σε ποιά δημοκρατία υπάρχει bonus +50 βουλευτών)?
    Διάλογος ΝΑΙ. Σε αυτό συμφωνούμε απόλυτα. Αλλά όχι με αυτούς.

    ΥΓ. Μιλάς με άνθρωπο που είμαι της λογικής "σέβομαι απόλυτα το υπάρχον σύστημα και παλεύω για την αλλαγή του". Γι' αυτό ψηφίζω κάθε φορά συνειδητά. Αλλά για να το αλλάξω δεν θα απευθυνθώ στους εκπροσώπους του, έστω και με την μορφή θεσμών

    ReplyDelete
  9. @Παύλος. Δεν χρειάζεται. Η κορυφή έχει ήδη πάρει θέση. Και έχει κινητοποιήσει αλλαγές. Προς το χειρότερο.

    Είχε την ευκαιρία της (από τα γεγονότα και όχι από εμένα ή εσένα ή μια επιστολή) να πάρει μέρος προς όφελος αυτού που ΟΦΕΙΛΕΙ να λειτουργεί. Και δεν το έκανε. Συνειδητά.

    Άρα δεν θεωρώ ότι έχω κάτι άλλο να πω ή να κάνω γι' αυτούς τους θεσμούς/ανθρώπους/πολιτικούς

    ReplyDelete
  10. Νίκο, δώσε μου σε παρακαλώ τον ορισμό της Δημοκρατίας, για να καταλάβω γιατί θεωρείς οτι η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν είναι Δημοκρατία. Η ενισχυμένη αναλογική δεν επιβλήθηκε, ψηφίστηκε πλειοψηφικά, και δεν με ενδιαφέρει αν διαφωνείς εσύ ή κι εγω (που διαφωνώ, κι εγω είμαι υπέρ της απλης αναλογικής με συνταγματική ρύθμιση για υποχρεωτική τετραετή διάρκεια κυβέρνησης, χωρις πρόωρες εκλογές). Η πλειοψηφία των ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ αντιπροσώπων του έθνους το ψήφισαν, και το δεχόμαστε όλοι.

    Λες "Διαλογος ναι, αλλα όχι με αυτους". "Αυτοί" είναι ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ, στο ξαναλέω, δεν κληρώθηκαν. Εξελέγησαν απο την πλειοψηφία του λαου που εσύ τόσο εκτιμάς και υπερασπίζεσαι την κρίση του. Έτσι είναι, σόρρυ αν φαίνομαι απόλυτος, μη νομίζεις οτι μου αρέσει που με κυβερνάει ο Ανατολάκης! Αλλά αυτό γίνεται γιατί οι περισσότεροι το θέλουν ετσι! Μην πας να τους πείσεις να το αλλάξουν βρίζοντας τους, προσπάθησε μέσω διαλόγου να τους πείσεις οτι ψηφίζουν λάθος. Θέσε τους τα κριτήρια για σωστή ψήφο και πείσε τους. Αλλά αυτό δεν γίνεται αν σε δουν πρώτο να καταλύεις τους θεσμούς! Τότε για ποια ψήφο μιλάμε; Σε τι σύστημα;

    Το αν καταπατάται το Σύνταγμα ασε να το κρίνουν αυτοί που πρέπει. Εκτός αν είσαι και συνταγματολόγος. Εγώ δεν είμαι! Τέλος, δεν είναι χρεος σου να απαξιώσεις τους θεσμούς του, γιατί σε βλέπω στα κάγκελα του Πολυτεχνείου να μάχεσαι τη Χούντα.

    ReplyDelete
  11. Βασικά, εγώ δεν μπορώ να απαξιώσω κανέναν θεσμό. Μόνος του μόνο μπορεί να απαξιωθεί. Και επαναλαμβάνω: ΝΑΙ έχουν ψηφιστεί, ΝΑΙ ο λαός δεν επιλέγει πάντα σωστά και έχει ευθύνη. Όμως εγώ διατηρώ το δικαίωμα, όχι να καταλύσω την -οποια- δημοκρατία (και τότε θα είχες δίκιο σε αυτά που λες), αλλά να αποκλείσω από τον διάλογο για ένα καλύτερο αύριο τα δομικά στοιχεία του σημερινού χάους.
    Δεν προτείνω να τους "κυνηγήσουμε". Προτείνω απλά να τους αγνοήσουμε ΠΑΝΤΑ στα πλαίσια του ήδη υπάρχοντος συστήματος.
    Και επειδή ακριβώς είναι εκλεγμένοι και μαζικά έχουμε αποδεχτεί αυτό το κοινοβουλευτικό σύστημα το σέβομαι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα το λάβω και υπόψην μου σε έναν κοινωνικό διάλογο.

    Αν είναι ακόμα τόσο σημαντικό για την κοινωνία μας και τόσο αντιπροσωπευτικό (έχει δλδ ακόμα ρίζες στον λαό), τότε σε έναν κοινωνικό διάλογο που συμμετέχουν (σχεδόν) όλοι, θα ακούγεται και η δική του φωνή.
    Αν πάλι όχι, τότε κακώς το έχουμε.

    Δεν νομίζω ότι διαφωνούμε ριζικά :P
    Απλώς δεν καταλαβαίνω γιατί να απευθυνθείς στον (κάθε) Παπούλια, και τι μπορεί αυτός να προσφέρει παραπάνω

    ReplyDelete
  12. Νομιζω οτι σιγα σιγα θα συμφωνήσουμε! Αν σκεφτείς απο που ξεκινήσαμε, πλάκα έχει ;-)

    Στην τελευταία σου τοποθέτηση συμφωνώ σχεδόν απολύτως, ως πολίτης αυτής της χώρας (για λίγο ακόμη). Όμως αν ρωτηθεί η άποψη μου σαν "νέος επιστήμονας-ακαδημαικός-λόγιος" (πες το όπως θες, ουτως ή αλλως σιχαίνομαι τους τίτλους -τα ράσα δεν κάνουν τον Παπά- και δεν θεωρώ ανώτερη μορφή ζωης τους ακαδημαικους), τότε θα απευθυνθώ μόνο σε κάποιον που έχει αξιωματική θέση και μπορεί να πάρει την άποψη μου και να μην την παραποιήσει όπως θέλει.

    Προφανώς και δεν μιλάω για τον Παπούλια -το ξεκαθαρίσαμε, και θα το διευκρινήσω στο κειμενο μετα τη συζήτηση μας- αλλα για τον τίτλο του ΠτΔ. Ακριβως όπως εσυ οταν πηγαίνεις να κανεις μια μελετη σαν μηχανικός σε μια εταιρεία μιλάς μόνο με τον υπέυθυνο του έργου, άσχετα με το αν λέγεται Κωστας, Γιωργος κλπ ή αν ειναι μαλακας και λαμόγιο. Προφανως η χωρα δεν είναι εταιρεία και το παραδειγμα είναι αδόκιμο, αλλά θεωρώ οτι ο τιτλος του ΠτΔ είναι ακόμα σοβαρός, αν και όντως προσπαθούν πάρα πολύ να τον ξεφτυλίσουν.

    Νομίζω συμφωνήσαμε περιπου, ευχαριστώ για τη συζήτηση!

    ReplyDelete
  13. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι σοβαρός ο θεσμός πια, αλλά αυτό είναι άσχετο με την κουβέντα.
    Ούτε εμένα η συλλογιστική μου επικεντρώνεται στο αν ο "μηχανικός" είναι λαμόγιο.
    Στο παράδειγμά σου θα το θέσω αλλιώς:
    έστω ότι θες να αλλάξεις υπεύθυνο μηχανικό, επειδή ο προηγούμενος έχει αποδειχτεί ανίκανος και έχει καταστρέψει το έργο. Γενικά θες να αλλάξεις ανάδοχο εταιρεία. Θα απευθυνθείς για πληροφορίες σχετικά με πιθανό νέο ανάδοχο, στον μηχανικό της προηγούμενης (που τα έχει κάνει μαντάρα)?

    Κάπως έτσι ακούγεται το κάλεσμα σε διάλογο κάποιου που ΚΑΙ θεσμικά ΚΑΙ προσωπικά έχει μεγάλη ευθύνη γι' αυτό που ζούμε

    ReplyDelete
  14. Οκ, το πιασα! Νομιζω η διαφορα ειναι οτι θεωρεις πως ο ΠτΔ ειναι κι αυτος μερος του προβληματος. Δεν διαφωνω απολυτως, αλλα αυτο που λεω ειναι οτι δεν θα επρεπε να ειναι μερος του. Πρεπει να "αρθει με τις δυσκολιες" και να αλλαξει κι αυτος. Ουτοπικο; Ισως, και οπως ειπα πριν μπορει να κανω λαθος αλλα γι'αυτο συζηταμε. Αν θεωρεις καποιον πιο καταλληλο για παραληπτη της επιστολης, τοτε μου τον λες και το αλλαζω on the spot, που λενε και στο χωριο μου!

    Αλλα θελω καποιον σαν συντονιστη, οχι γενικα στο λαο. Δες το σαν προσωπικη διαστροφη, και οχι σαν ελλειμα δημοκρατικοτητας..

    ReplyDelete
  15. Το θέμα είναι (προσωπική άποψη) ότι κάποιος πρέπει να πάρει μια απόφαση, να λάβει στάση, να ξεκινήσει μια προσπάθεια τέλοσπάντων για να αρχίσει μια διαδικασία σκέψης, οργάνωσης και δράσης για το μέλλον της χώρας (σχεδόν) ανεξάρτητα από το ποιός κάθεται στην καρέκλα του πρωθυπουργού και το ποιό κόμμα έχει 149 και μισό βουλευτές στην επόμενη βουλή.

    Έναν συντονιστή που λέει και ο Μανώλης.

    Κάποιον που δεν θα είναι υποψήφιος για πρωθυπουργός/υπουργός. Κάποιος με απευθείας πρόσβαση στους βουλευτές εντός του πλαισίου στο οποίο λειτουργούν. Κάποιον που είναι αναγνωρίσιμος και συνεπώς έχει μια κάποια πιθανότητα να γίνει ακουστός. Κάποιον που θα λειτουργήσει ως αγγελιοφόρος και συνάμα βοηθός/ανάδοχος της συλλογικής θέλησης.

    Νομίζω η περιγραφή ταιριάζει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως αυτός ορίζεται θεσμικά και συνταγματικά.

    Κάποια στιγμή πρέπει να επικεντρωθούμε στο τι θέλουμε να γίνει σ'αυτή τη χώρα, όχι στο τι έχει γίνει στο παρελθόν. Και κατά συνέπεια να βάλουμε στην άκρη τις (πολύ σημαντικές) κουβέντες περί προδοτών του λαού, απαξιωτών των θεσμών και φερεφώνων συμφερόντων και να απαιτήσουμε, με δημοκρατικά μέσα, να αλλάξουν κάποια πράγματα, να ακουστεί η φωνή μας.

    Όπως έχω βαρεθεί (και έχω κάνει και άλλους να βερεθούν) να λέω, η καλύτερη λύση είναι μέσω των αποφάσεων που εμείς παίρνουμε μέσω των εκλογών. Να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς διαλέγουμε ποιοι μας κυβερνούν και ότι, αν δεν θέλουμε λαμόγια στη Βουλή, αρκεί να μην ψηφίσουμε λαμόγια στις εκλογές.

    Στο ενδιάμεσο όμως, και πριν τις εκλογές, καλό είναι να ακουστεί η φωνή μας, να γίνει ξεκάθαρο το τι θέλουμε για μας, για τη χώρα μας, για το δικό μας μέλλον. Και αυτό δεν επιτυγχάνεται (δυστυχώς ή ευτυχώς) με το να ρουφάμε δακρυγόνα και να γράφουμε για προδότες στο Προσωποβιβλίο.

    Επιτυγχάνεται όμως (σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον) με πράξεις όπως το ανοιχτό γράμμα του Μανώλη (σταλμένο στον ΠτΔ). Με άρθρα σε εφημερίδες (δες προηγούμενα γραφόμενα στο παρόν ιστολόγιο). Με γραφόμενα σε ιστολόγια, σε σελίδες στο Διαδίκτυο, με γράμματα σε βουλευτές, υπουργούς, πρωθυπουργούς.

    Οργή και βία είναι μονοπάτια που παίρνουμε όταν δεν έχουμε άλλες επιλογές, όταν έχουμε εξαντλήσει κάθε άλλου είδους αντίδραση, όταν δεν έχουμε άλλο τρόπο να δείξουμε ότι διαφωνούμε. Στην Ελλάδα όπως έχουν τα πράγματα η οργισμένη αντίδραση, από εξύβριση μέχρι σπάσιμο/κάψιμο, έχει γίνει σχεδόν ένα από τα πρώτα στάδια αντίδρασης, σχεδόν αντανακλαστικό. Και αυτό δεν βοηθάει πάντα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γιώργο, ώντας θιασώτης του κατά Μαρξ (Γκρούτσο) αξιώματος "These are my principles. If you don't like them I have others", ενσωμάτωσα μεγάλο μέρος των σχολίων σου στο τέλος του κειμένου, γιατί μου άρεσαν περισσότερο απο τα δικά μου! Επίσης άλλαξα λίγο τον τίτλο για να γίνει κατανοητό ότι μιλάμε για την πρόκληση του να υπερβείς το παρελθόν και να κοιτάξεις το συμφέρον του τόπου. Τέλος πήρα την πρωτοβουλία κι έβαλα το όνομα σου, χωρις να είμαι 100% σίγουρος για το πανεπιστήμιο. Κροστσεκ ιτ και πες μου!

      Delete
  16. Χθες το βράδυ στη Βουλή η νέα βουλευτής Α.Βαγενά μίλησε κάπως διαφορετικά από όλους αυτούς με τη λοβοτομή. Νομίζω ότι από τα λίγα ενθαρρυντικά Θα συμφωνήσω με τον G. Ts. me to '...λαμόγια στις εκλογές...' όμως στην κατάσταση που είμαστε δεν αρκεί. Θα συμφωνήσω επίσης με τον Ν.Dim. στο σχόλιο με τους μηχανικούς. Οι κυβερνώντες αυτή τη στιγμή σκέφτονται μόνο πως θα καλυφθούν οι ίδιοι και όχι πως θα σώσουν τη χώρα.... γιατί βέβαια αυτούς ψηφίζαμε μέχρι τώρα. Νομίζω ότι τη λύση μπορούν να τη δώσουν μόνο οι ομογενείς. Είναι οι μοναδικοί που σέβονται και αγαπούν αρκετά τη χώρα για να μην τη καταστρέψουν, γνωρίζουν τη νοοτροπία και ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν. Νομίζω ότι αν συνεργαστούν με κατάλληλα πρόσωπα (όπως η Κα Βαγενά) είναι οι μόνοι που μπορούν να δώσουν λύση. Το κείμενο αυτό λοιπόν νομίζω ότι μπορεί να σταλεί σε αυτούς. Σε όλους τους συλλόγους ομογενών ανά το κόσμο.

    ReplyDelete
  17. Μανώλη, ευχαρίστως συνυπογράφω, και το πανεπιστήμιο σωστό.

    mv, οι ομογενείς όντως πονάνε την Ελλάδα παραπάνω (ακόμα κι αν η ιδέα τους για την ΕΛλάδα φιλτράρεται μέσα από τα εξευγενιστικά γυαλιά της ξενιτιάς). Δεν ξέρω όμως κατά πόσο οι απόψεις τους και οι όποιες πρωτοβουλίες τους θα ακουστούν από την εσωτερική καθεστηκύια τάξη των πολιτικών. Το να συμπεριληφθούν σε όποια δράση και σχεδιασμό είναι θεμιτό (και μάλλον απαραίτητο) μιας και δεν έχουν το βαθμό της άμεσης εμπλοκής στα εσωτερικά προβλήματα που προκαλούν αντιδράσεις χωρίς οργάνωση και σκέψη, και επιπλέον έχουν εμπειρία ύπαρκης σε διαφορετικές, καλύτερες ή χειρότερες, κοινωνίες. Εξού και ο Μανώλης τους συμπεριλαμβάνει στις προτάσεις τους.

    ReplyDelete
  18. mv όντως η ομιλία της Α. Βαγενά είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά κοινοβουλευτικά δεδομένα, αλλά δε λέει κάτι διαφορετικό απο αυτό που συζητάμε όλοι, και έχουμε επι μακρόν αναλύσει και συζητήσει και σε αυτό το ιστολόγιο. Ότι σηλαδη δεν πάμε κάθολου καλα κι αν δεν αλλάξει κάτι βαδίζουμε ολοταχώς προς μια "επανάσταση", όπως κι αν εκφραστεί αυτή (μπορεί κάλλιστα να εκφραστεί με την επιβολή κυβερνήτη, για να μη νομίζουμε οτι μόνο η λαική επανάσταση είναι προ των πυλών).

    Γι'αυτο και υπάρχουν αυτον τον καιρό άνθρωποι (και σε αυτό το ιστολόγιο), κι εγω είμαι ένας απο αυτούς, που κανονικά δεν θα μιλούσαν κι έχουν ξεσηκωθεί και μιλάνε για να αποτρέψουν τα χειρότερα. Επειδή αυτοί οι άνθρωποι έχουν συνήθως μάθει να λύνουν τα προβλήματα τους, κι όχι να τα διαιωνίζουν, δεν θέλουν να κράζουν και να κατηγορούν στείρα. Όπως είπε κι ο Γιώργος "Κάποια στιγμή πρέπει να επικεντρωθούμε στο τι θέλουμε να γίνει σ'αυτή τη χώρα, όχι στο τι έχει γίνει στο παρελθόν. Και κατά συνέπεια να βάλουμε στην άκρη τις (πολύ σημαντικές) κουβέντες περί προδοτών του λαού, απαξιωτών των θεσμών και φερεφώνων συμφερόντων και να απαιτήσουμε, με δημοκρατικά μέσα, να αλλάξουν κάποια πράγματα, να ακουστεί η φωνή μας."

    Ακριβώς εκει είναι το θέμα. ΑΠΑΙΤΩ απο τον ΠτΔ να χρησιμοποιήσει στο έπακρον τις δυνατότητες που του δίνει το αξίωμά του. ΑΠΑΙΤΩ να οργανώσει το διάλογο και αν βγουν σωστές προτάσεις να τις θέσει στη βουλή. Αν η βουλή αρνηθεί, επειδή όλοι είναι λαμόγια, υποκριτές, καταρα στη γενιά τους (που λεει κι ο Γιωργος) και αγνοήσουν τις προτάσεις, τότε ΑΠΑΙΤΩ ο ΠτΔ να εξηγήσει στο λαό τι έγινε και να ΠΑΡΑΤΗΘΕΙ. Αυτά απαιτώ απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας μου, κι όχι απο τον Παπούλια. Αν ο Παπούλιας μπορεί να ξεχάσει το παρελθόν του και να τα πράξει αμφιβάλλω, αλλά αυτό δε σημαίνει οτι δεν πρεπει να προσπαθήσουμε.

    Φυσικά σε όλο αυτό έχουν ρόλο οι ομογενείς, και ουσιαστικά ομογενείς υπογράφουν την επιστολή μεχρι τώρα. Αυτό δε σημαίνει οτι πρέπει να αναλάβουν αυτοι, θα είναι το ίδιο με το να επιβάλλει η Ευρωπη επίτροπο. Κάποια στιγμη πρεπει να έχουμε το θάρρος να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να τα διορθωνουμε οι ίδοι.

    ΥΓ: Μπορείτε να δείτε την ομιλία της Α. Βαγενά στη βουλή εδώ:
    http://www.youtube.com/watch?v=2lHVTKzlm9A

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα μιλάμε για άσκοπη απαίτηση βρε συ Μανώλη. Είναι σαν να μιλάς σε τοίχο. Προτιμώ το χρόνο, τον κόπο και την ίδια ενέργεια να την καταναλώσεις κάπου αλλού μήπως και σε ακούσει κάποιος άλλος και κάτι πράξει.

      Δεν πρόκειται να το κάνει αυτό που ζητάς ο συγκεκριμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ένας Πρόεδρος, του οποίου το πολιτικό ιστορικό είναι γνωστό, που σηκώνεται και φεύγει από μια παρέλαση εθνικής γιορτής αντί να κάτσει και να συνδιαλλαχτεί ή να ακούσει στην τελική δεν πρόκειται να πράξει αυτό που λες. Είναι μακριά από τη λογική του. Από τον τρόπο σκέψης του. Είναι σαν να μιλάς σε ένα παιδί δημοτικού για διαφορικές εξισώσεις. Θα καταλάβει τίποτα; Είναι σίγουρο ότι θα σε βαρεθεί και θα φύγει. Δεν θα το έκανες ποτέ. Οπότε γιατί να κάνεις κάτι τέτοιο και τώρα;

      Delete
    2. Και ποιά ακριβώς είναι η εναλλακτική πρόταση; Να καταναλώσεις τον ίδιο χρόνο και ενέργεια σε σιωπηλή διαμαρτυρία στο Σύνταγμα ή σε κλέφτες κι αστυνόμους με τα ΜΑΤ; Να συνεχίσεις να γκρινιάζεις online ελπίζοντας ότι "ο συλλογικός νούς" θα αφυπνιστεί διά μαγείας διβάζοντας σχόλια σε ιστολόγια;

      Επί της ουσίας ίσως έχεις δίκιο, ίσως όντως υπάρχει κενό όσον αφορά έναν άξιο εκπρόσωπο μιάς ρηξικέλευθης δράσης (πού φτάσαμε, να θεωρούμε δράση για το καλό της ίδιας μας της χώρας ρηξικέλευθη, αλλά τέλος πάντων). Ίσως κανένας από τους σύγχρονους πολιτκιούς δεν είναι το βέλτιστο πρόσωπο, δεν έχει τους ώμους να σηκώσει αυτό το βάρος.

      Αλλά κάποιος πρέπει να κάνει μια αρχή. Κι ας μην είναι ο καλύτερος, κι ας μην είναι ο ιδανικός, ας είναι απλά ένας κάποιος που έτυχε (;) να είναι σε θέση που θα τον ακούσουν οι υπόλοιποι πολιτικοί.

      Delete
    3. Βασίλη δε διαφωνώ ούτε με αυτή σου την τοποθέτηση, ούτε με το πασιφανες έλλειμα προσώπων και ηγετών. Αυτόν τον καιρό έχουμε πλεόνασμα ηγεμόνων και όχι ηγετών (δείτε ωραία ανάλυση εδώ), αλλά για αυτό φταιμε εμείς, μην τα ξαναλέμε.

      Το θέμα είναι τι κάνουμε. Η επιστολή μπορεί να έχει παραλήπτη τον ΠτΔ αλλά, μιας και είναι δημόσια, απευθύνεται σε όλους. Δεν με χαροποιεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που συζητάω έχει σταματήσει να συζητάει και συλλήβδην υποτιμά και κράζει όλους τους θεσμούς. Το θέμα είναι ότι, καλός ή κακός, ο ΠτΔ είναι ΘΕΣΜΟΣ, δεν είναι το πρόσωπο. Δηλαδή, για να το κάνω λιανά, αν αύριο βγουν πραγματικοί ηγέτες με όραμα και τους ψηφίσει ο λαος και βγούν στην εξουσία κλπ, πάλι θα υπάρχει ένας ΠτΔ ως ανώτατο αξίωμα του πολιτεύματος. Αν δεν υπάρχει, τότε θα έχουμε άλλα προβλήματα.

      Όλοι πρεπει να αλλάξουμε στάση και να αρχίσουμε να είμαστε λίγο πιο απαιτητικοί απο τους πολιτικούς μας, αλλα και απο τους ακαδημαικούς κοκ. Να τους θέσουμε προ των ευθυνων τους και να τους ζορίσουμε να υπερβούν τους εαυτούς τους. Δεν γίνεται αλλο να βολευόμαστε με ψίχουλα, τύπου ρουσφετάκια κλπ, και να τους αφήνουμε να αλλωνίζουν. Γιατί έτσι έχει δημιουργηθεί μια γενιά πολιτικών που φερονται όπως πχ ο Υπουργός Προστασίας του Πολιτη, που δεν παραιτήθηκε όταν η Αθήνα κάηκε, αλλά παραιτηθηκε τώρα που θέλει να διεκδικήσει την εξουσία του κομματος του. Όχι άλλη ανοχη και απαξίωση. Ας τους φέρουμε (δημοκρατικά) προ των ευθυνών τους και αν δεν μπορούν ας φύγουν. Με το να τους απαξιώνουμε το μόνο που διακινδυνεύουμε είναι η δημοκρατία σαν πολίτευμα.

      Αυτα για τώρα, συνεχίζω την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο απο κάτω σχόλιο. Ευχαριστώ για το διάλογο, πραγματικα έχει πολύ ζουμί η συζήτηση.

      Delete
    4. Μα γιατί θεωρείς Γιώργο ότι οι υπόλοιποι πολιτικοί ακούνε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Στους φακούς των καμερών ναι τον ακούνε. Για τα μάτια του κόσμου τον ακούνε. Στην πραγματικότητα όμως δεν νομίζω ότι του δίνουν και πολύ σημασία και προφανώς θα έχει γίνει και το κατάλληλο νταλαβέρι πριν την εκλογή του. Και μην σταθούμε σίγουρα στις ατάκες που ακούμε «Μα το είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Και ναι δεν καταλαβαίνω καν πως μπορεί να αρχίσει έναν τέτοιο διάλογο το συγκεκριμένο πρόσωπο την στιγμή που δέχεται την εκτροπή που γίνεται από τη Δημοκρατία τους τελευταίους μήνες. Γιατί οριακά μπορώ να βαπτίσω Δημοκρατία αυτό που ζούμε στην Ελλάδα. Ούτε εκεί δεν αντιδρά ο Πρώτος Πολίτης της χώρας.

      Εναλλακτική πρόταση έτοιμη δεν έχω να καταθέσω πέρα από κάποιες ιδέες και σκέψεις όπως όλοι μας εδώ γύρω. Αλλά μακάρι να ήταν αλλιώς τα πράγματα και να κατέβαιναν πολύ περισσότεροι στο Σύνταγμα και να είχαν άλλη μορφή οι διαδηλώσεις που γίνονται και δυστυχώς καπηλεύονται από τα κόμματα ή καθοδηγούνται από αυτά. Στις μέρες μας η διαδήλωση είναι συνώνυμο με το ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ και το μπάχαλο. Τυχαίο; Σίγουρα όχι μιας και έτσι όπως έχουν φτάσει τα πράγματα ούτε αυτό δεν δείχνουν να φοβούνται οι πολιτικοί μας άνδρες και γυναίκες.

      Όσον αφορά τον συλλογικό νου ναι αφυπνίζεται. Και πολύ μάλιστα. Έχει αρχίσει ο κόσμος να διαβάζει, να ενημερώνεται και να αποκτά κριτική και πολιτική σκέψη. Έχει δρόμο μπροστά του αλλά αρχίζουν και φαίνονται σημάδια απομάκρυνσης από το ψηφίζω ό,τι η μαμά μου ή η οικογένεια μου. Οπότε ναι τα blog κάνουν καλή δουλειά και καλά κάνουν και υπάρχουν.

      Όσον αφορά τους θεσμούς και τα πρόσωπα. Οι θεσμοί θα υπάρχουν ανεξάρτητα αν τα πρόσωπα τους υπηρετούν σωστά ή όχι. Και πρέπει να υπάρχουν και καλώς υπάρχουν. Και προφανώς δεν τα βάζω με τον συγκεκριμένο θεσμό. Αλλά με το πρόσωπο που υπηρετεί αυτόν τον θεσμό αυτή τη χρονική στιγμή. Θα συμφωνήσω με την προτροπή του Μανώλη για να γίνουμε ποιο απαιτητικοί από τους πολιτικούς και ακαδημαϊκούς μας. Έχει δίκιο. Απλά να προσθέσω ότι οφείλουμε να ξεκινήσουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό και τον στενό μας κύκλο. Εκεί είναι η αφετηρία. Η αλλαγή θα προέλθει αλλάζοντας τον δικό μας νου και τους δικούς μας ανθρώπους κατ’ επέκταση.

      Delete
    5. Βασιλη συμφωνω 1000% μαζί σου, αλλά με πιάνει το παράπονο. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι εγω, εσύ και υπόλοιποι εδω μεσα -που είμαστε περίπου της ίδιας ηλικίας και μόρφωσης- αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και είμαστε σε θέση να συζητήσουμε και να προτείνουμε λύσεις, και δεν μπορούν ούτε να το κάνουν αυτό άνθρωποι με υψηλότερο κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικό status ή/και μεγαλύτερης ηλικίας με παραπάνω παραστάσεις κλπ.

      Το μόνο που -δεν διαφωνώ αλλά- θέλω να τονίσω σε αυτά που λές είναι ότι "Οι θεσμοί θα υπάρχουν ανεξάρτητα αν τα πρόσωπα τους υπηρετούν σωστά ή όχι". Η γενιά μας δεν έζησε συντηρητικό καθεστώς, ούτε πραγματική κατάλυση της δημοκρατίας και όντως θεωρεί οτι οι θεσμοί είναι ακλόνητοι και θα υπάρχουν παντα, ό,τι κι αν γίνει. Συγγνώμη που θα ακουστώ μακάβριος, αλλά δεν είναι έτσι. Για να υπάρχουν οι θεσμοί πρει να προστατευτούν απο εμάς, τους πολίτες. Αν για παράδειγμα λες να καει η βουλή, να παραιτηθούν ολοι, ή να καταργηθεί ο ΠτΔ, τότε ρισκάρεις να μην έχεις ΠτΔ άλλα διοικητή, δικτατορα, βασιλιά κλπ. Το ξέρω ότι φαντάζουν μακρινά και κακόβουλα σενάρια, αλλά αν γίνει κατεστημένο η πλειοψηφία των πολιτών να αγνοεί και να χλευάζει τους θεσμούς μπορεί να μην είναι και τόσο.

      Delete
    6. Αρχίζω πλέον και πιστεύω ότι «οι άνθρωποι με υψηλότερο κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικό status» είναι ανίκανοι και όχι ότι δεν θέλουν να πράξουν κάτι. Πολύ απλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι διαφορετικό σήμερα. Δεν έχουν το μυαλό και την ικανότητα να το κάνουν. Και μην πέσουμε στην παγίδα να αναρωτηθούμε μας πως απόκτησαν τότε αυτό το status; Γιατί βαθιά μέσα μας αφενός όλοι την ξέρουμε την απάντηση και αφετέρου επίσης γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας πως ένας άγραφος νόμος της ζωής είναι ότι οι ικανοί και ΩΡΑΙΟΙ (όχι με την έννοια της ομορφιάς) άνθρωποι ξέρουν να κρύβονται καλά και απαιτεί από εμάς κόπο, χρόνο και ψάξιμο για να τους βρούμε και να πάρουμε λίγο από τη σοφία τους.

      Όσον αφορά τους θεσμούς με βρίσκεις απολύτως σύμφωνο. Σίγουρα οι θεσμοί δεν είναι ακλόνητοι και για αυτό η συνέχισή τους ή όχι εξαρτάται και από τα πρόσωπα που τους κατέχουν. Η ανάδειξη ενός θεσμού είναι σίγουρα συνάρτηση (και σίγουρα 1-1) του προσώπου που τυγχάνει να βρίσκεται σε αυτό το θεσμό. Αυτά που λες Μανώλη δεν είναι καθόλου μακάβρια και ίσως και εκεί (ή άντε στη χλεύη) να καταλήγουν θεσμοί που δεν υπηρετούνται σωστά (π.χ. βλέπε Βουλή).

      Delete
  19. Συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση που κομίζει η παρούσα επιστολή. Αλλά διαφωνώ στη διοργάνωση της συγκεκριμένης πρότασης από το συγκεκριμένο πρόσωπο. Δεν θα οργανώσει τη λύση του προβλήματος ένας άνθρωπος που είναι και ο ίδιος πρόβλημα.

    Η πρόταση της επιστολής είναι λογική, σωστή και πρέπει να γίνει. Πρέπει να οργανωθεί και να καταστρωθεί ένα σχέδιο από τα πρόσωπα που αναφέρει η επιστολή. Ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και λόγιους του εξωτερικού και εσωτερικού (να συμπληρώσω εγώ). Ένα σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, θα λύσει το ελληνικό πρόβλημα αφήνοντας παράλληλα χώρο στην ανοικοδόμηση της πάνω σε νέες αρχές.

    Αλλά και πάλι δεν καταλαβαίνω γιατί η οργάνωση αυτής της προσπάθειας να έχει σαν οργανωτή έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Που είναι η ίδια η Ακαδημία Αθηνών; Που είναι η ίδια η επιστημονική κοινότητα πέρα από κάποιες φωνές που φαντάζουν ως «παραφωνίες» απέναντι στη γνωστή άποψη της οργανωμένης κοινότητας των πανεπιστημιακών; Που είναι οι λόγιοι Έλληνες του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού;

    Και συγχωρέσετε με. Αλλά πιστεύετε ότι είναι μόνο θέμα οργάνωσης ή επιλογή κατάλληλου συντονιστή της κουβέντας και δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα; Είναι θέμα εύρεσης και επιλογής των κατάλληλων προσώπων που θα απαρτίζουν την ομάδα που θα καταστρώσει το σωτήριο σχέδιο επίλυσης του προβλήματος; Όχι βέβαια. Απλά είναι θέμα απουσίας ανθρώπων που θα αναλάβουν ένα τέτοιο βάρος. Απουσίας ανθρώπων σαν τον Lincoln που αναφέρει η επιστολή. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει οργάνωση για να φτιαχτεί ένα πλάνο λύσης. Είναι ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι ικανοί να το πράξουν αυτό. Γιατί αν υπήρχαν δεν θα περίμεναν κανέναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή καμία Ακαδημία Αθηνών ή κανέναν άλλο θεσμό για να το πράξουν. Και αυτό είναι δυστυχώς το λυπητερό της υπόθεσης. Η απουσία ανθρώπων που θα ανορθώσουν έναν λόγο τέτοιο. Η απουσία ανθρώπων που θα κάτσουν να προτείνουν και να εφαρμόσουν ένα τέτοιο σχέδιο.

    Αλλά για καθίστε. Μήπως οι άνθρωποι αυτοί υπάρχουν απλά ξέρουν να «κρύβονται» με την καλή έννοια; Ή μήπως δεν τους αφήνει το σύστημα να οργανώσουν κάτι τέτοιο και να ακουστούν και πεθαίνουν μέσα στη βουή της είδησης και της πληροφόρησης;

    Σκεπτόμενος και πάλι τα δικά μου ερώτημα καταλήγω στην απουσία προσώπων...

    ReplyDelete
  20. Μια καλή και σύντομη σύνοψη των ουσιωδών πολιτικών εξελίξεων και της διαδικασίας σκέψης με την οποία ψηφίσανε οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια και σκέψεις για τις επόμενες εκλογές εδώ.

    "Αυτή τη φορά ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να έχει άλλοθι. Γνωρίζει πλέον τι φταίει και τι χρειάζεται η χώρα. Τους εύκολους, τους συνθηματολόγους, εκείνους που υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια, χωρίς να έχουν εμπειρίες, γνώση και σχέδιο, εκείνους που συνοδεύονται από πολιτευτάκηδες και υπερφίαλους καλαμπουρτζήδες, δεν έχει παρά να τους απομονώσει."

    ReplyDelete
  21. Να τονισω οτι χαίρομαι για τη συζήτηση που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, κι ελπίζω να συνεχιστεί περαιτέρω, αλλά με λυπεί το γεγονός οτι αντί για την ουσία του πράγματος συζητάμε για τον παραλήπτη μιας επιστολής. Το ήξερα οτι υπάρχει τεράστια έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς και ειδικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (όχι άδικα φυσικά), αλλα δεν περίμενα ποτέ οτι θα αναλωσουμε τόσα σχόλια στο να λέμε τα αυτονόητα. Φυσικά μόνο καλό κάνει μια τέτοια συζήτηση, αλλά πραγματικα υπάρχουν τόσα που πρέπει να συζητηθούν και να γίνουν στη χώρα, που το να αναλωνόμαστε σε τόση συζήτηση για το ποιος μπορεί να οργανώσει το αυτονόητο -εναν δημοκρατικό διάλογο- δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.

    Η χώρα για να ορθοποδήσει πρέπει να κάνει πραματα που δεν έχει κάνει ποτέ της. Να βρει τα αίτια της δυσλειτουργίας της, να αναδιαμορφώσει ΠΛΗΡΩΣ τους θεσμούς (δικαιοσύνη, υγεία, παιδεία, ασφάλεια), να φτιάξει απο την αρχή μια δημόσια διοίκηση που να είναι λειτουργική, να φτιάξει ενα εκσυγχρονισμένο σύστημα φορολογίας και συλλογής φόρων και φυσικά να τα προσαρμόσει όλα αυτά σε ένα μεσοπρόθεσμο (20-30 χρόνια) πλάνο ανάπτυξης. Πρέπει να συζητηθούν τα πλεονεκτήματα, οι αδυναμίες, οι ευκαιρίες που ανοίγονται και εξωτερικές δυσκολίες της χώρας (συνηθως μεσω SWOT Analysis) και συντεταγμένα να αποφασιστούν οι τομείς που θα επενδύσει η χώρα να αναπτυχθεί.

    Πριν να γίνει αυτό πρέπει να αποφασιστεί σε τι επίπεδο θα δουλέψει ο μηχανισμός της χώρας. Δηλαδή ο σχεδιασμός θα γίνει κεντρικά ή κάθε περιφέρεια θα έχει τους δικούς της τομείς ανάπτυξης, λόγω ιδιαιτεροτήτων (που είναι και το λογικό). Καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά απαιτούν να υπάρχει ένα στοιχειώδες επίπεδο διαλόγου, και το να μην μπορούμε να βρούμε ποιος θα τον οργανώσει δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

    Θα προσπαθήσω να γράψω τις επόμενες μέρες κάποια πράγματα και ιδέες για το πως μπορεί να αναδιαρθρωθεί το σύστημα, όπως τα σκέφτομαι εγω (που δεν ειμαι ουτε πολιτικος, ούτε οικονομολόγος, ουτε θελω να γινω) και τα έχω συζητήσει εκτενως με σχετικότερους εμου στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ετσι, να τα βγάλω απο μέσα μου και να τα συζητήσουμε. Θα ήθελα όμως να μην τα συζηταμε μόνο στα blog μας και κατι παρόμοιο να γίνει οργανωμένα απο τον ΠτΔ, ή οποιον άλλο έχει παρόμοια εξουσία τελοσπάντων. Κι επειδή τώρα που τα διαβάζετε αυτά πολλοί σκέφτεστε οτι γράφω ανούσια πράγματα και είμαι βαλτός και δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα και τέλος πάντων αυτά δεν γίνονται, δείτε το βίντεο που έχω ανεβάσει στην αρχή της επιστολής. Τα πάντα γίνονται, αρκεί να υπάρχει διάθεση για διάλογο, αλλά και για να σπάσουν κάποια αποστήματα. Τίποτα δεν είναι εύκολο, τίποτα δεν μας χαρίζεται (κι ας μεγάλωσαν γενιές ολόκληρες στην Ελλάδα πιστεύοντάς το) και πρέπει να δουλέψουμε πολύ για να ορθοποδήσουμε.

    ReplyDelete
  22. Το κειμενάκι από το βήμα που προτείνεις Γιώργη είναι πολύ καλό. Συνοπτικό και χρήσιμο.

    Διαβάζω Μανώλη την παράγραφό σου…

    "Η χώρα για να ορθοποδήσει πρέπει να κάνει πραματα που δεν έχει κάνει ποτέ της. Να βρει τα αίτια της δυσλειτουργίας της, να αναδιαμορφώσει ΠΛΗΡΩΣ τους θεσμούς (δικαιοσύνη, υγεία, παιδεία, ασφάλεια), να φτιάξει απο την αρχή μια δημόσια διοίκηση που να είναι λειτουργική, να φτιάξει ενα εκσυγχρονισμένο σύστημα φορολογίας και συλλογής φόρων και φυσικά να τα προσαρμόσει όλα αυτά σε ένα μεσοπρόθεσμο (20-30 χρόνια) πλάνο ανάπτυξης. Πρέπει να συζητηθούν τα πλεονεκτήματα, οι αδυναμίες, οι ευκαιρίες που ανοίγονται και εξωτερικές δυσκολίες της χώρας (συνηθως μεσω SWOT Analysis) και συντεταγμένα να αποφασιστούν οι τομείς που θα επενδύσει η χώρα να αναπτυχθεί."

    και τρομάζω…

    Μου φαίνεται ένας Γολγοθάς για τη χώρα όλα αυτά και τους κατοίκους της. Συμφωνώ απόλυτα ότι όλα τα παραπάνω συγκεκριμένα πράγματα πρέπει να γίνουν. Να γίνουν με πλάνο, με σχέδιο, με όραμα, με ελπίδα και αισιοδοξία. Μακάρι να ξεκίναγαν οι αλλαγές σιγά σιγά και σε έναν έναν τομέα. Δηλαδή να αποφασιζόταν ότι θα αλλάξουμε τη δικαιοσύνη. Μετά την παιδεία. Μετά την υγεία. Παραδείγματα φέρνω έτσι; Απλά σκέφτομαι πως λίγο πολύ το ένα εξαρτάται με το άλλο. Και ίσως όλα να είναι και θέμα παιδείας στην τελική. Αν αρχίσουν οι αλλαγές στο ένα θα αλλάξει και το άλλο σαν ντόμινο. Συνδέονται αυτά μεταξύ τους. Οπότε αντί να λέμε φοβερές αλλαγές και να ακούγονται τρελά και δύσκολα όλα αυτά, ας ξεκινήσουν οι αλλαγές από ένα. Και τα άλλα θα έλθουν μόνα τους.
    Επίσης είμαι απόλυτα υπέρ ο σχεδιασμός να γίνει αποκεντρωμένα. Όχι κεντρικά. Να δουλέψουν πραγματικά πολύ οι περιφέρειες. Ααααα ρε μεγάλε Καποδίστρια!!!! (τον Κυβερνήτη λέω όχι το σχέδιο, έτσι;)

    ReplyDelete
  23. Είναι Γολγοθάς, πολύ σωστά. Όπως Γολγοθάς είναι η προβλεπόμενη πορεία της χώρας για τα επόμενα 10-20-30 χρόνια προκειμένου να βγεί από την κρίση. Όπως είναι επίσης τα δύσκολα χρόνια που θα συνεχίσουν να έρχονται για τους πολίτες της χώρας.

    Εάν όμως αυτές οι μεγάλες αλλαγές είχαν γίνει (για παράδειγμα στο δημοσιονομικό τομέα) σταδιακά τα τελευταία 10 χρόνια δεν θα ήταν τώρα Γολγοθάς, θα ήταν ίσως μια (σοβαρή μεν, ουσιαστικά απλή δε) οικονομική ύφεση.

    Και ένα βήμα παραπέρα: Γολγοθάς αυτές οι αλλαγές ίσως είναι, αλλά αν γίνουν γλυτώνουμε Γολγοθάδες πολλούς στο μέλλον. Ακριβώς όπως δεν έγινε με τα οικονομικά της χώρας.

    Η πραγματική προσπάθεια όντως τρομάζει. Όταν φοβάσαι ξέρεις πως πραγματικά δοκιμάζεσαι και βγαίνεις από τα οικεία σου. Όταν τρομάζεις καταλαβαίνεις ότι ετοιμάζεσαι να κάνεις κάτι διαφορετικό. Όταν κάτι ακούγεται τρελλό και δύσκολο τότε είναι πραγματικά διαφορετικό, τότε είναι πραγματική αλλαγή.

    Και ίσως αυτό χρειάζεται. Αντί να ακολουθήσουμε την νοοτροπία του "πού να τρέχουμε να τα αλλάζουμε όλα τώρα, καλά είμαστε, τα φέρνουμε βόλτα, αγάλι-αγάλι και γιαβάς-γιαβάς" θα έπρεπε ίσως να κάνουμε το βήμα. Να πάρουμε την απόφαση. Να ανέβουμε το λόφο του Γολγοθά για να γλυτώσουμε την ανάβαση σε ψηλότερα και πιο απότομα βουνά στο μέλλον. Να κάνουμε την μεγάλη προσπάθεια τώρα για να θερίσουμε σοβαρές ανταμοιβές.

    Και φυσικά δεν μπορούν να γίνουν όλα ταυτόχρονα, γιατί αυτό (σχεδόν) ισοδυναμεί με κατάλυση του κράτους. Αλλά πρέπει να γίνουν, πρέπει να γίνουν μεγάλα βήματα και όχι να σέρνουμε τα πόδια μας, γιατί αλλιώς ούτε μακρυά θα φτάσουμε ούτε θα δύναμη θα μας μείνει. Οι αλλαγές δεν θα γίνουν μόνες τους αν αλλάξει ένα μόνο πράγμα, δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να ευχολογούμε.

    Για να θερίσεις ένα στρέμμα σιτάρι πρέπει να φτυαρίσεις ένα τόνο σκατά.
    (νομίζω του Κομφούκιου, αλλιώς κοπυράιτ).

    ReplyDelete