Monday, February 6, 2012

No Banker Left Behind


Σήμερα έπεσε το μάτι μου στο ακόλουθο αρθρο ενός άλλου φίλου μου . Το παραθέτω αυτούσιο...


ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΝΑ ΚΛΕΨΕΙΣ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Η ΝΑ ΙΔΡΥΣΕΙΣ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ? (Berthold Brecht)



Χτες το βραδύ που γύρναγα στο σπίτι , αφού είχα πει καφέ με έναν σκύλο ,με ένα κοντό και ένα Ιρλανδό μπεκρούλιακα , άκουγα στο ραδιόφωνο ότι ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο με ανακοίνωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα. Θα ξανασυναντηθούν αύριο προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις» και σημερα θα εχουμε νεα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών »
Άλλα κατά την αποχώρηση της συνάντησης ειχαμε ηρωικές δηλώσεις ο Τάδε Καρατζαφυρερ δήλωσε: «Δεν θα συμβάλω στην έκρηξη της επανάστασης από εξαθλίωση λόγω της φτώχειας που θα συντρίψει όλη την Ευρώπη». Ο τυχαίος Σαμαράνοιξης δήλωσε: «Μας ζητούν περισσότερη ύφεση, η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω με κάθε τρόπο για να το αποτρέψω» (ο GAP δύστυχος δεν τρολλαρε όπως κάνει συνήθως). (Σήμερα παλι θα συμφωνησουν ΣΕ ΟΛΑ αλλα παλι θα κανουν ηρωικές δηλωσεις το ειπε και η Λιτσα Πατερα)
Δηλαδή συμφωνήσανε το όριο του κατώτατου μισθού, που μειώνεται περίπου κατά 20%,τις 15000 απολύσεις στο δημόσιο μέχρι το Πάσχα ,Οι επικουρικές συντάξεις, που περικόπτονται σε ποσοστό περίπου 20% άλλα για επικοινωνιακούς καθαρά λόγους ,είπαν κατά την αποχώρηση τους ότι δεν θα αφήσουν τον ελληνικό λαό να πεινάσει!!!!;;;;
Τελικά σαν λαός τρώμε κουτόχορτο ή κοιτάμε αλλού από την ρίζα του κακού?
Διάβαζα πριν μερικές μέρες ορισμένα άρθρα  που χρωμάτιζαν το πρόβλημα του κακού πιο εθνικά αλλά η ρίζα του κακού έχει εθνικότητα?



Τον Λουκά Παπαδήμο τον βάλανε μετά από πιέσεις της Ε.Ε ως πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί με το IIF το ελληνικό χρέος .Tι είναι το IIF ;
Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance)
είναι η μοναδική παγκόσμια ένωση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Δημιουργήθηκε από 38 τράπεζες, από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες, το 1983, ως απάντηση στη διεθνή κρίση χρέους της δεκαετίας του 1980(Λατινική Αμερική).
Διοικείται από 30μελές συμβούλιο και η έδρα του βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, ενώ το παράρτημα του στην Ασία έχει έδρα στο Πεκίνο. Σημερινός του πρόεδρος είναι ο Τζόσεφ Άκερμαν, ενώ διευθύνων σύμβουλος ο Τσαρλς Νταλάρα.
Μέχρι το 2010, σύμφωνα με την The Financial Times, τα μέλη του Ινστιτούτου περιλαμβάνουν πάνω από 420 από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο και χρηματοπιστωτικούς οίκους, με έδρα σε περισσότερες από 70 χώρες.
Στην περίπτωση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, το 2011, το IIF λειτούργησε ως ο βασικός συνομιλητής με τις κυβερνήσεις της ΕΕ, ενεργώντας για λογαριασμό των ιδιωτών δανειστών στην Ελλάδα, για την αναδιάρθρωση του χρέους της και το λεγόμενο «κούρεμα».
Δηλαδή αυτό είναι που επιβάλει νέα μετρά στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να μειωθεί το ελληνικό χρέος και η ελληνική πλευρά πολεμάει για τα συμφέροντα της χωράς μας.
Άλλα επιβάλε;
Επιβάλω σημαίνει βάζω κάποιον να κάτι που δεν θέλει .
Άλλα τι γίνετε στην πραγματικότητα ;
Αυτό που βλέπουμε και διαβάζουμε από τα ΜΜΕ είναι ότι οι κυβερνήσεις της Ε.Ε καλούν τις τράπεζες να τους προτείνουν τι να κάνουν και στην συνεχεία κάνουν αυτό που τους λένε οι τράπεζες.
Πως έγινε αυτό? Απλό μας κυβερνούν μη εκλεγμένοι από τον λαό τραπεζίτες.

Μέσα σε λιγότερο από είκοσι ημέρες τρεις Ευρωπαίοι τεχνοκράτες, που σχετίζονταν άμεσα ή έμμεσα με την Goldman Sachs, ανέλαβαν πόστα, τα οποία θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό το μέλλον της Ευρωζώνης και εκατομμυρίων πολιτών όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο πρώτος ήταν, φυσικά, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είχε θητεύσει από το 2002 έως το 2005 στη θέση του αντιπροέδρου της Goldman Sachs. Στα μέσα του μήνα ήρθε η πρωθυπουργοποίηση στην Ιταλία του Μάριο Μόντι, ο οποίος από το 2005 διετέλεσε σύμβουλος επί διεθνών θεμάτων του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού. Σχεδόν ταυτόχρονα ανέλαβε πρωθυπουργικό θώκο και ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος από τη θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας, επί πρωθυπουργίας Σημίτη, επέβλεπε τις διαβόητες συναλλαγές της χώρας με την Goldman Sachs.

Πάντως σε τέτοιο βαθμό υποτέλειας προς τις τράπεζες δεν έφτασε καμιά χώρα της ΕΕ όσο η Ελλάδα.
Η οποία ανέθεσε σε 2 υπαλλήλους τραπεζών να μας εκπροσωπούν προς στο lobby των τραπεζών!

Πoιοι είναι οι 2 βασικοί συνομιλητές με το IIF?
1)Πετρος Χριστοδουλου πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους . Δούλευε για 12 χρονιά στην εθνική τράπεζα και πριν από αυτήν στην Goldman Sachs(Διορίστηκε από τον ΓΑΠ)

2) Γκίκας Χαρδούβελης μέχρι το 2011 ήταν ο βασικός οικονομικός σύμβουλος της eurobank και τώρα είναι επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Λουκά Παπαδήμου
Αυτοί οι 2 έχουν ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με το IIF.
Άλλα όσο η eurobank όσο και η εθνική είναι μέλη του IFF! και μάλιστα ο κύριος Χαρδούβελης βρίσκεται σε αδεία άνευ αποδοχών από την eurobank.
Δηλαδή όταν τελειώσει το χρέος της η κυβέρνηση Παπαδημου θα ξαναγυρίσει στην eurobank.
Όμως στις διαπραγματεύσεις η eurobank είναι στην άλλη πλευρά.
Τελικά για ποιους δουλεύουν ? Για το ελληνικό κράτος ή για τα αφεντικά τους?
Τι πέτυχαν οι τράπεζες να βάλουν στις κυβερνήσεις των κρατών υπαλλήλους τους?
Απλό να πληρώσουν οι πολίτες και οι χώρες για μια κρίση που δεν έχουν κάνει οι ίδιοι.
Από μια χρηματοπιστωτική κρίση που είχαμε το 2008 λόγω κακών χειρισμών και ανευθυνότητας των τραπεζών την μετέτρεψαν σε μια δημοσιονομικό κρίση.


Τελικά έχει εθνικότητα η ριζά του κακού;


Αντρέας ....

No comments:

Post a Comment